זמן פעילות: 40 דקות הכנה : אין מתאים לכיתות: א – ד מתאים לעבודה עצמית: רוב העבודה כן, אך מצריך הסבר לפני תחילת העבודה
עבודת יצירה פשוטה עם תוצאות מרהיבות:
הוראות:
1) כל ילד מצייר ציור פשוט במעט קווים ככל שאפשר, בצבע שחור.
2) מוסיפים קווים שחורים על גבי הציור בכל הכיוונים.כל קו חייב להתחיל ולהסתיים בקצה של הדף. ניתן לצייר קווים עקומים או ישרים בעזרת סרגל, התוצאות יהיו שונות מאוד.
3) לוקחים צבעים ומחלקים לצבעים קרים וחמים.
4) מתחילים לצבוע! ניתן לצבוע את הרקע בצבעים חמים והציור בצבעים קרים, כמו בדוגמה, או הפוך.
למי שרוצה דפי צביעה מוכנים: דפיצביעהויטראז
העבודה מתקשרת לנושאים מעניינים שונים:
- צבעים חמים וקרים. רוב הילדים ירגישו באופן אינטואטיווי אלו צבעים חמים ואלו קרים. אפשר לדבר קצת על התחושות שצבעים אלו מעוררים בנו – צבעים חמים: חום, התרגשות, תחושות חזקות, הצבעים מתקרבים אליך. צבעים קרים: קור, רוגע, צבעים מתרחקים ממך. חלוקה בין צבעים קרים וחמים בגלגל הצבעים:
- אומנות הויטראז , אמנות שמשתמשת בטכניקות שונות לחיבור זכוכיות צבעוניות לכדי מוצר שלם וצבעוני. דוגמאות מרהיבות בויקיפדיה, למי שיש מחשב בכיתה או אפשרות להדפיס בצבעים…..
- אומנות הויטראז מתקשרת לאומן היהודי הנודע מרק שאגל וחלונות שאגל בבית כנסת של בית החולים הדסה עין ברם. תמונות יפות כאן בתחתית הדף, וכאן. מידע נוסף על שאגל כאן.
- שואלים לפעמים מה ההבדל בין קבוצות הצבעים אלו מבחינה מדעית. קודם כל צריך להבין שצבע לא באמת קיים בעולם. צבע הוא בעצם גל של אור שנכנס לעיניים. לגלי אור אלו יש אורכי גל שונים. העיניים והמוח שלנו "מתרגמים" את אורכי גל השונים לצבעים. אז הצבע "קיים" רק במוחינו. באופן כללי, לצבעים קרים יש אורכי גל קצרים ולצבעים חמים יש אורכי גל ארוכים יותר.
- שאלה פילוסופית מעניינת – אם צבע רק קיים במוחינו, איך אנחנו יודעים שה"אדום" שלנו שווה ל"אדום" של חברינו? הרי גם אם אנחנו מסכימים שחפץ מסויים הוא אדום, יכול להיות שאצל החבר שלי תחושת האדום שונה לגמרי מהתחושה שלי של אדום – אולי תחושתו של אדום דומה לתחושתי את הכחול….
מקסים!
תודה רבה ובהצלחה
רעיון מקסים, קל ויפה.