בקורסי ניהול מרבים להשתמש במשחקי תפקידים. משחקים כאלו גם מתאימים מאוד לכיתה. הנה משחק שיכול לעורר דיון סביב הנושא של שיתוף פעולה ואמון הדדי בכיתה. האם יש דרך לעבוד כך שכולם ירוויחו או שתמיד יהיו כמה "פראיירים" שעושים את העבודה של כולם?
את המחשק הזה קיבלנו מחגי רובין, מחנך בבית הספר היסודי "מקור חיים" בירושלים. במילים שלו:
"בתחילה מציגים למשתתפים שמדובר בחברה בעלת ארבע מחלקות. הרווחים של כל מחלקה יקבעו על פי החלטתם בקבוצה ביחס לשאר ההחלטות. מהר מאוד הם שוכחים שמדובר בחברה אחת והם מתחילים להתחרות זו בזו תוך שימוש ברמאויות ופעולות שנעשות בניגוד לקביעה שלהם בזמן ההתייעצויות המשותפות באמצע המשחק. כל אחד מנסה להרוויח גם על חשבון ההפסד של חבריו. כל קבוצה חושבת לבד מה לסמן , בלי שאחרים רואים, וכל קבוצה מקבלת מהמנחה את התוצאות שלה בלבד. בסוף כל התהליך מחשב המנחה את התוצאה הכוללת של הרווח של החברה – אז הם מגלים שהם למעשה פעלו לטובת המחלקה שלהם אך החברה בהפסדים והיא פושטת רגל – וכולם מפוטרים.
המסר הוא שברוב תחומי החיים אנחנו לא בתחרות עם אחרים והצלחתם אינה מורידה משלנו דבר. אם אנחנו לוקחים יותר על חשבון אחרים אז החברה האנושית מפסידה. התלמידים לקחו את זה לכיוון הדיון האם כדאי ללמוד עם חבר חלש לימודית , למבחן כאשר אני יודע שאם אני אלמד לבד הוא יכשל ויקבל 50 ואני אקבל 100 אך אם אלמד איתו אני והוא נקבל 80 . (100+50 < 80+80). האם בכל תחומי החיים זה כך , כמו במשחק? …"
משחק מקסים! רעיון יצירתי ודרך חווייתית ללמד מסר חשוב כל כך.
המסר ברור לי אבל מהלך המשחק לא ברור לי.
לא הבנתי את מהלך המשחק